25 January, 2011

Sambal Hitam Pahang



Bahan-bahan

 500gm belimbing buluh
 5 biji bawang merah
 15-20 biji cili padi hijau
 2 genggam ikan bilis yang telah dibelah
 garam dan gula secukup rasa



rebus belimbing buluh selama 8jam
tumbuk bawang merah dan cili padi hingga lumat
tumbuk ikan bilis separuh lumat
tumis semua bahan yang telah di tumbuk.
masukkanbelimbing buluh yang telah di toskan
masukkan garam dan gula
gaul rata dan biarkan ia kering sedikit.

====================================================================

aku mmg suker suker suker sangat ngan SAMBAL HITAM ni. Kalo nak dapat segera...kena g cari kat pekan sehari raub hari ahad. Tempat lain aku tak tau. Nak beli online takot2 dah rasa hapak. Nak buat sendiri..malas rebus belimbing. sesapa lah yg dr raub nak datang KL ...belikanlah utk aku. Sian aku !
hehehehe

aku ratah jer selalunya ...tak sempat nak makan ngan nasi or roti or pulut.

sedappppppppppppppp !!





2 comments:

Murni Alfathunnisa said...

salam kenal...

kalau tak nak guna ikan bilis boleh tak..?ada bahan lain yang boleh diganti..?

Anonymous said...

sdpnyer. sy mengidam bnda ni laa. tp nk blk raub kerjala plak. :(