17 August, 2008

selamat pengantin baru AZRI & BIEHA



hari ini menyambut menantu sebelah pengantin lelaki. kedua belah pihak jiran aku! hihihi. bercinta jiran tetangga. aku pepgi buter g tlg PakWan sebelah pengantin lelaki. Cuci ayam / ikan & tlg basuh pinggan dengan hubby. sambil tlg hidang lauk pauk buffet line.

Pukul 12.45pm aku berlari balik rumah kena paksa mengiring pengantin perempuan. Fuhhhh...macam kilat aku berlari balik rumah siapkan anak2. Tukar uniform plak. Kena bawak bunga pahar ada dalam 30 bijik telur. AyoooOoyO..berat gelr wehh! Nak enterframe cameraman nyer pasal..aku gagahkan juga bawak separuh jalan. Masa nak naik atas padang surrenderrrr...

Best OOo dapat makan kat meja pengantin. Sebelah pengantin perempuan adikberadik tak ramai. Abg dia kat France , abg sorang lagi tak dpt balik kat Penang (dah balik masa kenduri umah dia). Ayah dah arwah 5 tahun Sedara mara kat Johor. So aku n anak2 tetamu utama. Gelak makcik2  tuh tenguk aku dah berpatah arang g join pengantin perempuan plak.

Lepas dah kenyang n menepung tawar ..aku cecepat balik rumah. Tukar balik pakai jeans and tolong balik PakWan Bubur Lambuk!!! Aku n suami bersemangat tlg sampailah kemas bebetul semua barang2. MakcikPakcik yg lain sebelum asar dan balik sebab tak larat.Al maklumlaa memasing dah menoP!! Aku n hubby kuat dah gagah perkasa layann lagi sampai selamat.

PakWan dah  akad janji nak buat BBQ Dinner utk yg tlg dia masa kenduri tak lama lagi!! Iskkk..makan lagikkk!!! Khamis minggu ni ada kenduri lagi. Couple kawin sesama jiran tetangga jugak! KakTina org Jawa Warganegara Bumiputera. So kena tolong masak start hari Khamis. LaukPauk Jawa stail. Nasib baik anak cuti skool. So aku ada byk giler masa nak melepak dgn makcik2 yg pasti akan mendera aku sepjg upacara siang menyiang sebalum kenduri hari ahad nanti. 

oppss...dah malam. Hubby dah jeling2. Tanda2 kena LO secepat yg mungkin. Anak dah pejam keletihan bergumbira lepak kat padang sepanjang aku kat tpt kenduri tadi.

Lauk BERKAT banyak giler. Dah sedekah kat kawan sket. Ada balance masuk freezer bleh makan esok! X payah masak lagi satu hari minggu nih! 

4 comments:

Abahnajwa said...

Cuti sekolah dah kat Malaysia kan? Wahh..ramailah naik pelamin yek...

Abah dah lama tak dengar lagu Anita Sarawak...

...Selamat Pengantin Baruuu...

vimmiyasmin said...

ABAH NAJWA
ramai sangat org sibuk nak bernikah cuti2 skool ni.khemah kat padang tuh dah sebulan terpacak tak bukak2.saya pun seronok sangat tlg rewang yg kenduri masak sendiri.KL ni bukan senang nak sembang2 rapatkan hubungan kecuali masa rewang kenduri kahwin camni jerlah.
ABAH
kat sana org melayu nikah kawin samner hah kenduri??? ehh..ada ke yg nikah kwin kat sana? sure ada kan?

Abahnajwa said...

Mummy..

Ada gak..tapi taklah semeriah kita di sana..Sini ambik yang wajib2 jer..Abah tak pernah gi majlis kenduri lagi kat sini..

Last year ada senior2 kata yang geng2 Malaysia buat rewang utk budak undergrad kahwin..

Superb GURU BaniHassim said...

waaa...gagal perkasa la..

kejap larik sini, kejap larik sane...
ni mmg btul2 owg kuat nih..

bagus2...dlm kenduri mmg kene ade runner cemnih...hehe