19 September, 2008

bed time sembang...

Tahun 2008 ni , ChefFarid pegi keja kol 7am tiap2 hari.Balik pukul 9pm atau 10pm baru sampai rumah.Ini sepanjang bulan ramadhan ni.Solat terawih seminggu sekali je dapat buat.Dari tahun lepas sejak terpaksa jadi HeadChef yg bergaji tak sepadan kerja, aku selalu memendam perasaan. Tahun lepas aku cool jer sebab aku and ChefFarid baru sebulan dua kehilangan mama and aku abah tercinta. 

Tahun lepas mmg tak balik kampung langsung.Aku masih berdukacita yg amat sangat.Sampai kena jumpa pakar jiwa! ChefFarid bekerja sepanjang minggu hariraya. Aku dan anak2 duduk rumah je tunggu bebudak datang sambil tgk TV. Bangun pepagi pastuh pukul 12pm dah baring2 tgk TV. Malam baru ChefFarid balik bwk anak2 keluar g rumah kengkawan dia. Aku...masih menangis dan menangis teringatkan arwah abah.

Tahun 2008 ni jugak, aku semakin ok dan redha dgn pemergian abah. Aku tau abah lagi best dok kat sana. So tahun ni aku semakin kuat bersuara. Tahun ni turn ChefFarid bercuti raya selama seminggu. Dah lama sebenarnya tak balik hariraya aidilfitri. Selalunya balik raya haji jer. Lagipun dulu kan aku pun kerja. Masa raya lah sale kat kedai beribu2. Anak2 kena angkot balik kg by mak sedara dorang or mak aku datang amik. Itu masa arwah abah ada lagi la.

Pjg list brg2 yg aku nak siapkan nak bwk balik Ipoh & Sg Siput ni. Umah mak aku and umah ChefFarid dlm 30minit jer.Aku kat town Ipoh and dia kat Sg Siput.So tak payah nak perang.Hari2 boleh ulang alik mana2 nak pergi. Penat angkut & kemas barang jerlah.

Kuih2 raya aku malas nak fikir lagi.Umah mak aku berlambak beskot anak2 murid mengaji dia hantar. Umah ChefFarid plak adik2 pandai buat beskot. Aku amik bahagian masak2 makan utk org datang jer nanti. Almaklumlah...dah tentu ChefFarid pun tukang masak. Aku & hubby mmg handle dapur kalo kenduri kendara besar or kecik sejak bertahun kawin. Yg lain semua lepas tangan buat kerja2 serving jer. 

Duit raya .....lahaiii. Sikit jer dapat aku sedekahkan tahun ni. Budget nak balik utk kereta jer dah tolak tepi RM300. Minyak aku agak2 rm200.Dah nama balik kg, merata nak jalan. Sure tangki asyik nak kena isi jer. Anak buah tak ramai...anak anak adik aku sorang jer. Anak buah ChefFarid 3 org jer. Mak and papa bg lah duit dapur. Adik2 bg lah sikit nanti. Anak2 aku plak...aku tak kisah, ada org bagi syukur alhamdulillah. Tak ada pun tak per. Yerlah aku pun tak seberapa sedekah kat org tahun ni.

Yg penting dah lama aku tak g kubur arwah mama & arwah abah. Dah lama tak balik kampung mmg lah tak jenguk2.

hmmm...baju raya anak2 last minit baru nak pegi cari. 24hb baru ChefFarid dapat cuti.Itupun tak janji. Kalo tak 29hb baru terus cuti panjang. Manalah nak cari baju masa tuh. Aku ingat nak cari kat The Curve je kot. tak pun g jer cari kat Downtown/ Uptown. Tak pun tempat wajib Jucso or Parkson je. Entahlah penin2. Selalu dulu masa kerja 2-3 bulan awal dah beli. Tak pe ...aku tak stress pasal ni..penin jer sesikit. Yerlah takkan nak blk kg raya anak2 tak ada baju raya. Kesian anak2 aku. Aku n ChefFarid takper. Dok dapur jer. tapi kan sunat pakai baju baru dihariraya! hehehe.

Sembang2 dgn ChefFarid dimalam hari lepas anak2 tido pasal ni semua mmg menyampahkan.Dia bleh pejam mata and cakap dengar apa yg aku cakap.Bila tanya soklan, dia suruh aku ulang blk soklan. Nyampah betul. Cuba ajak bergembira...laju jer dia bangun. 

Ahad ni ChefFarid mungkin akan bercuti kalo takder function, aku nak jak g jelajah Jln Tunku Abd Rahman, sambil jenguk2 kat Sogo. takpun g Parkson jer kat memana. KLCC malas aku nak masuk. Ramai bangsa asing yg meloyakan tekak aku, bau masam sepanjang jln kalo bertembung dorang hari minggu kat sana. 

Chow for now, anak dah bangun. Nak bg sarapan kejap. 

2 comments:

Rush Murad said...

tahun ni tak der mood nak shopping segala. tadi adik cakap baju teluk belanga tak leh siap masa raya, nasib baik ada buat extra baju melayu kat Brunei tempohari... :)

nak window shooping kat KL juga next week... tak sabar nak balik Malaya!

vimmiyasmin said...

RushMurad !
alamak bestnyer lepak Brunei!Shopping kat KL jugak ke weh?
Selamat shopping!