27 September, 2008

cerita ceriti ceritu..

fuhh...dah lama tak membebel kat sini. Seminggu yg penat dan aku terbaring hari2 lepas zohor. Kemas baju 4 puteri siap gosok lagi semua. Kain baju ChefFarid pun dah siap packing. Kain baju aku jer sampai hari ni Sabtu, tak kemas apa2 pun lagi. Telekung jer aku dah basuh nak bawak balik kg. Senang tak payah meminjam telekung org. 

Esok malam baru nak gerak dari KL - Ipoh . Tidur rumah mak semalam , baru gerak g Sg Siput. 20 minit dari Ipoh. First raya rumah ChefFarid. Isnin aku nak buat mykad si Ain. Tak taulah boleh setel ke tak. Aku tawakal je. Aku hanya ada surat beranak yg original. Surat anak angkat tak ada langsung. Buat surat sumpah and submit. Itu pun kalo JPN bukak lagi Isnin ni. Ya Allah mudahkanlah urusan aku untuk si Ain ni.

Pepagi tadi adik ipar dah call tanya bila nak balik. Semalam mak dah call. Yerlah aku dah lama tak balik kg. Sejak abah meninggal dunia baru sekali jer aku balik. Masa aku menang AstroOasis tuh jer. Lepas tuh sampai sekarang tak pernah balik memana lagi.

Sampai Ipoh aku tak tau macamana keadaan aku. Aku masih ...dah akan terus ingat pada abah. Aku tau aku akan pegang semua baju2 abah dan cium kain pelekat abah. Semua org tak boleh nak marah aku. Sebab nanti aku lagi menangis. Kenapalah aku mcm ni ? Kenapa aku masih rindu kat abah ? Aku sendiri pun tak tau. Kalau aku pergi kubur abah , lagilah aku tak larat nak turun kereta. hmmm....aku kena kuat. Aku kena ok ...utk raya kali ni! 

Persiapan raya aku mcm selalu. Tak pernah terover. Semua serba sederhana. Baju utk anak2 dan biskut utk mak. Rumah mak nnt ramai org datang, walaupun ramai yg sedekah mak biskut, tapi aku tau , kena jugak standby. Tak habis takper sebab mak boleh bwk g masjid.

Sebenarnya......aku tak ada rasa langsung nak balik kampung. Sebab tuh aku tak kemas kainbaju aku. Bukan aku tak kesian kat mak, bukan aku benci nak balik rumah, tapi aku tak tau kenapa , aku tak ada rasa sikit pun nak berhari raya. Aku masih lagi rasa aku tak patut bergembira sebab aku masih lagi merasai kehilangan org yg aku sayang. 

Tapi aku tau , aku kena buang semua perassan gila aku. Kesian mak....kesian papa. Dan kesian adik2 semua. Kesian anak2 aku yg nak merasai kemeriahan hariraya. Sebab aku yg masih berdukacita, anak2 yg jadi mangsa. Biarlah aku berlakon, memeriahkan diri utk kebahagian org lain. 

Aku mesti bertanggungjawab terhadap persiapan raya rumah mak & papa. Aku & ChefFarid anak sulung utk keluarga memasing. Hal masak memasak semua adik2 mengharapkan aku n ChefFarid. So ..aku kena kuat. Mesti gembira !! 

Sejak 2-3 hari ni , mata aku semakin kabur, masa g shopping baju anak2 aku rasa mcm tak berapa nampak. Dah seminggu aku tak check level gula. Surat pelepasan dari HUKM pun dah dapat. Balik dari kg , mmg aku kena g terus HKL. Aku nak kena buat HBA1C and check mata sekali. Kalaulah aku buta  sebab kencing manis ni , susah ooOOoO segala kehidupan aku! 

Esok last aku tulis n3. Tak ada autopost. Aku tiaphari menulis secara langsung.Tak ada spell check or tapis2. Sebab semua direct dari hati. Terus aku lepaskan kat sini. U Mobile tak ada line kat Ipoh & Sg Siput. So aku berhenti rehat memblog seminggu. 

Kepada bloggers yg balik Utara ...jemput datang umah mak aku kat Ipoh

No 107 Selasar Rokam 12 , Taman Ipoh Jaya 31350 Ipoh Perak. 

Jemput juga datang rumah ChefFarid kat Sg Siput

No 382 Muhibbah Kg Tersusun 31100 Sg Siput Utara , Perak.

Salamssssssssssssss..............

 

2 comments:

alang said...

Cg ucapkan Selamat Hari Raya kepada V dan famili. Cakap dengan Chef Farid, pandu hati-hati. Semoga gembira hari raya di kampung, ye.

Superb GURU BaniHassim said...

bawak2 sabar ye kak...
rasenye tak salah utk kite bergembira di hari raya, dalam mase yg same, kite mengingati jasa2 mereka yang sudah tiada...

hari raya adalah hari yang bahagia, dan harapannya semua kite semua berbahagia hendaknya...

pd mereka yg dah tiada, kunjungi pusaranya...doakan damai mereka di sana...

Semoga berbahagia di hari lebaran ye kak..Cheer up!

Selamat Hari Raya...!