06 December, 2008

Bukit AntaraBangsa ...tanah runtuh lagi!


Posting Keduabelas - 4.45 petang

Warta Khas RTM jam 4.30 petang tadi memaparkan air mengalir deras di sebuah taman di kawasan bencana kerana air sungai di situ melimpah masuk kerana ditimbus tanah. Penyampainya, Rosli Nordin, juga meminta orang ramai tidak perlu berpusu-pusu datang ke tempat kejadian kerana ia akan "menyesakkan" tempat kejadian dan menghalang usaha mencari mangsa yang tertimbus dan pemindahan mangsa bencana. Ia bukan satu pesta tetapi malapetaka. Mereka perlu faham.

Posting Kesebelas - 4.15 petang

Bagi penduduk beragama Islam di beberapa taman di Bukit Antarabangsa, kejadian tanah runtuh hari ini adalah satu dugaan sempena menyambut Aidil-Adha kali ini. Ia satu dugaan besar yang menyaksikan ramai kehilangan tempat tinggal dan ada pula kehilangan nyawa orang terdekat. Semoga mereka tabah menghadapi dugaan ini. Setakat ini, tiga terkorban dalam tragedi tanah runtuh yang bermula jam 3.50 pagi tadi.


Posting Kesepuluh - 1.59 tengahari

Pasukan Penyelamat termasuk Smart Team kini bertungkus-lumus untuk memastikan mangsa tanah runtuh selamat dan mereka yang tertimbus ditemui segera. Air daripada sungai berdekatan mulai melimpah memasuki kawasan bencana. Ada banglo yang "bergerak" dan ranap daripada tempat asalnya kerana tolakan tanah.

Posting Kesembilan - 11.9 pagi

Jalan menuju ke Bukit Antarabangsa ditimbus oleh tanah setinggi bukit. Usaha untuk membersihkan tanah itu dijalankan untuk membolehkan "jalan" dibuat bagi membolehkan lebih 3,000 penduduk keluar daripada kawasan bencana. Itu yang dilaporkan oleh Unit Bencana RTM yang mengadakan siaran langsung dari semasa ke semasa. Sebuah banglo dilaporkan ranap teruk dan mengelongsor mengikut tanah di situ.
Posting Kelapan - 10.26 pagi

Ketua Setiausaha Sulit Perdana Menteri, Datuk Tajuddeen Wahab, yang tinggal di kawasan itu dilaporkan berada dalam keadaan selamat. Penduduk yang dibawa keluar pula ditempatkan di suatu tempat tinggal sementara.

Posting Ketujuh - 9.10 pagi

Sibotak melaporkan tanah di kawasan itu tidak stabil dan mula bergerak. Jika anda di kawasan itu, mungkin boleh melaporkan untuk kepentingan pembaca kita.


Posting Keenam - 8.50 pagi

Laporan wartawan meja jenayah RTM, Along Shafeek, memberitahu DT bahawa 18 dilaporkan masih hilang dan 96 penduduk di kawasan itu sudah mendaftar. Teruskan bersama RTM untuk mengikuti siaran langsung dari Bukit Antarabangsa. Tiga wartawan meja jenayah RTM berada di lokasi iaitu Along, Gaddafi dan Taufik. Operasi pasukan keselamatan diketuai oleh Ketua Polis Selangor, Datuk Khalid Abu Bakar.

Posting Kelima - 8.35 pagi

Semua wartawan tidak dibenarkan berada berdekatan kawasan tanah runtuh. Mereka diminta berada kira-kira 500 meter daripada kawasan bencana sekarang. Ini termasuk wartawan RTM yang sudah berada sejak jam 6 pagi tadi. Oleh itu, mungkin visual tempat kejadian secara dekat tidak dapat dipaparkan oleh RTM. Marilah kita mengharapkan pihak berkuasa memberikan kebenaran kepada RTM untuk membuat laporan lebih dekat dengan kawasan berkenaan.

Posting Keempat - 8.15 pagi

Seorang pelayar DuniaTiger - KARLBUM, melaporkan kakak iparnya tidak boleh keluar. Mungkin tidak boleh keluar daripada rumah atau kawasan runtuh terbabit. Marilah kita berdoa agar kakak ipar beliau selamat dan dilindungi tuhan.

Posting ketiga - 7.21 pagi.

RTM melaporkan dua mayat dikeluarkan - dewasa dan kanak-kanak. Enam sekeluarga dikatakan masih tertimbus.

Posting Kedua - 7.01 pagi

Warta Pagi RTM1 jam 7 pagi menyiarkan siaran pertama kejadian itu.

Dalam laporan itu disiarkan visual banglo mewah tertimbus dan pasukan penyelamat termasuk menggunakan helikopter sudah berusaha mencari mangsa. Lima yang dikeluarkan ditempatkan di surau berdekatan dan mereka yang cedera pula dihantar ke hospital.

Posting Awal - 6.44 pagi.

Tanah runtuh di Taman Bukit Mewah, Bukit Antarabangsa. Laporan awal menyatakan 10 buah banglo tertimbus.


Credit to duniatiger.blogspot.com

5 comments:

Zareda Norman said...

ya terkejut sangat pagi tadi tengok berita jam 8 pagi.. ohohoh.. semoga semuanya dipermudahkan..

vimmiyasmin said...

zar

kesian betulkan...semoga ramai lagi dapat diselamatkan!

Neeza Shahril said...

Mengerikan! History repeats itself..
dulu di Highland Towers.. ni Bukit Antarabangsa pulak..
semoga manusia lekas sedar.. Ameen...

thanks vimmy for the details update.
boleh jugak Neeza tahu perkembangan semasa..

@LiYaNNuaR said...

thanks for sharing, kak... moga semuanya dipermudahkan... amin!

LNSarah said...

Susah nak kata apa...but terimakasih di atas semua doa dari rakyat Malaysia.