27 February, 2009

surirumah bertangga tangga

surirumah ...

mmg best jadi surirumah ni. dok rumah senang hati!

7.00 am Anak no. 2 Wardina g sekolah ngan daddy dia yg masuk keja awal walaupun masuk kol 9.00am. Kemas bilik n kemas hall yg comel lote. Lepas tuh TERPAKSA lepak lepak depan pc , baca paper online kejap. Pastu lompat2 baca blog2 kengkawan. Boring seyy pepagi sunyi sepi!!!

Pukul 8am pergi pasar ronda ronda. Sembang2 kejap ngan nyonya2 kat pasar. Pastuh lepak kejap minum teh ais kat gerai roti canai. Sambil2 fikir2 apa nak masak n apa lagi nak beli seblm naik rumah Tingkat 4.

Balik rumah sambung baca paper yg beli kat pasar tadi. Sambil2 sarapan sambil sambil baca blog kengkawan lagi. Sambil2 tgk TV dengar radio ngadap PC ...giler !!

Anak no. 1 Nuriany bangun suruh buat homework. Waheeda No. 3 and Suri no. 4 bangun , bagi minum susu makan sarapan , dorang plak dok depan pc. Main game n lukis melukis katon.

Aku sambung keja dok kat dapur sambil masak + basuh kain. Sambil2 tuh dok melangut kejap depan tv. Mulut mengunyah tak renti2. Kuih ke beskot ke buah ke.

Tengahari anak & daddy dia balik kejap , lunch. Aku sambung balik dok depan TV. Lepas zohor ..dok lagi depan TV & PC ..melangut sampai petang. On tv3 sampai maghrib! Byk citer nak tgk.
Kasih / Jelita / Marina / Anak BEtong / SPA Q !!

Pastu sambil sambik tgk TV , g dapur masak apa yg patut lagi. Goreng pisang ke goreng kopok ke. Masak meggi goreng ke! Kupas epal hijau cicah sos rojak ke! Timun pun kenkadang JALAN jer ngan sos rojak!

Sambil mencekik tak renti2 tuh sambil2 ngadap PC lagi. Sambil pejam pejam mata sekejap2 , bangun mencekik lagi!! Solat cecepat sebab nak ngadap TV lagi!

hehehehehehe! BAHAGIA ...BAHAGIA


kalo bekerja
X macam masa keja dulu , lepas subuh berlari kelam kabut nak pegi keja. Pepagi dah berpeluh panjat tangga turun tangga Star - Putra. Pastuh tggu Rapid KL plak nak ke One Utama. Dari Rapid jalan kaki plak nak g outlet yg nun jauh kat Jusco tuh. Letih OooOO.

Pastuh dah masuk outlet , bengang plak ngan perangai staff.
Pastuh naik naik angin ngan org2 kat HQ.
Owner plak banyak cikadak. Tak der base F&B , tapi sebok nak bisnes.Pastuh bangang nak mampos!
Customer dah start datang ...kena buat muke baik2 ngan customer walaupun customer banyak songeh.
Sambil2 keja sambil mengulor g Jusco/Parkson/Giant/ GSC tengok wayang free sebab kawan manager GSC!
Pastuh BIBIk plak tepon anak demam laaaa pulak. Dah penin camner nak buat.
Balik rumah plak , gaduh sesikit ngan ChefFarid. Malam tido kena laknat malaikat sampai pagi.

keja mmg penin maut mmg maut nyer penin .........tapi ada GAJI !!! hehhehehe

x keja ..tak der gaji ...tapi ..ada SAHAM AKHIRAT !!!

11 comments:

JahRera said...

salam v. yasmin,

itulah nikmatnya seorang isteri...bermanja dan dimanja.

Uncle Lee said...

Hello Vimmiyasmin, Aha, I see you watch that TV series, "Desperate Housewives"?
Would you believe my wife and I have never watched that program? Ha ha.

Or for that matter, "Sex in the Bandar", or City.
I guess I am more towards Adventure, war and courtroom movies or series...CSI ada juga, sometimes.

And disini there's a Channel that shows movies or shows boleh naik dara tinggi, ha ha, *wink*.

Everytime we dapat o/seas visitors from Malaysia, they, the ladies especially, tersedak, terperanjat when klik on that channel....
It doesn't take prisoners...makes Desperate housewives show tame by comparison, ha ha.

Nanti....nanti...before you think I'm glued there, ha ha, tidak. Da jelak.
Prefer masuk blog kachau kawan, ha ha.

You keep well, have a song in your heart and have a pleasant week. Best regards, Lee.

nurainy said...

KakLela

bermanja jarang dah sangat sekarang tapi kena MEMANJAKAN yg selalu terlebih2 tuh!
kalo saya keja nanti camnerlah mereka2 yg suke jer melekat kat saya ni! hehehe

UncleLee

I can't even watch any movies or even Prime News that can make my Dara Tinggi mcm roket!
All my PRINCESS would be all around me all the time until I shutdown everything in my house.
The only time that me and my husband can be free to do anything that is considered 18sx is only when there is no more sound all around us. And by that time , were already tired to enjoys watching or doing horror activities!
hahaha!!

vimmiyasmin said...

Oh no !! hahahahaa

NURAINY tuh my anak dara punya account!

Sorry!

pB said...

salam


mmg seronok ....


ni mc 10 hari , sampai tak tau nak buat apa kat umah nie


nak baking..tak der bakat

sWeEtdARLinG said...

duk umah mmg seronok... lagi seronok kalo dapat duk umah tapi tetap ada maid tuk mengemas & buat keje semua...

tambah lagi seronok kalo keje kita bangun makan, pastu siap2 g jalan2, balik makanan dah sedia kat umah, keje umah semua beres...

gaji masuk bulan2...

ahhh syoknya berangan!

NJ@goboklama said...

surirumah pun kerja gak,kekadang lagi penat drp yg bekrja di pejabat,mana ada seronoknya? NJ pernah cuba jadi surirumah sepenuh masa,boring ahhh!! :p

Zareda Norman said...

dalam banyak banyak tu saya prefer kerja dari rumah.. yohhaa..

Bilalah gomen nak buat skim cam tu yer.. work from home.. tak deler diriku main kejar kejar lagi pagi pagi..

Lily.Lulu said...

jadi suri rumah yang sekaligus boleh buat kerja dari rumah

haa .. macam tuh best
:D

Mak Su said...

maksu cuba jenguk blog ni dari hari ke hari, tak dapat dapat, frust gaks. finally, hari ni dapat gaks jengk, salam kenal

Neeza Shahril said...

neeza pun baru terasa best duduk rumah.. biar takde gaji takpelah.. dapat allowance sesikit pun kira okay la kan :)
esok nak start kelas.. malasnya laaaa... nasib baik la 2 jam je sehari..