05 March, 2009

demam berdarah ...



m

kawan aku Chef Illa aka Chik kena serangan lagi. Ada ari tuh aku buat n3 pasal lepas dia jaga MIL & FIL dia , dia ngan cik abg dia kena CHIKUGUNYA.
malam sabtu lepas , kena DENGGI BERDARAH plak!
yg herannya ...
Ramai plak ahli keluarga dia yg kena . Padahal rumah semua jauh2. Rumah nun melangit tinggi2.

Simpati betul aku kat dorang ni. Sepanjang dari Dec2008 - Mac 2009 asyik berulang g spital. Mula mula jadi pelawat , lepas tuh dah masuk kelab plak. Kelab Denggi!

Masa aku g kelmarin , punyalah ramai yg admitted sebab denggi. Bukan dari rumah setinggan or rumah kecik2 macam aku ni ha. Kebanyakan yg dok kondo2. Pompuan tak ramai sangat. Yg kaum bapak ni ...2 wad penuh. Layu jer muka semua. Hilang muka garang! hehehe! Isteri n anak2 dok keliling bapak! Sian kan! Janganlah Ya Allah aku & kaum keluarga aku pulak yg kena attack lepas ni.

Hospital pulak sekarang kalau platlet dah lebih 60 ke atas , pesakit semua bleh balik. Sebab ramai sangat yg kena sampai tak cukup katil. Pastuh denggi ni mmg satu dunia tak ada ubat.
Yg aku nampak semua dok pulun telan air 100Plus pastuh makan Sup Ketam bermangkok mangkok. Mmg lepas tuh platlet mmg naik.

Seram aku tengok , sendi bengkak / biji mata sakit / cirit birit and tak berdaya.

Oh yer ada satu lagi petua. Ini Dr Haznita (Doktor Gigi kat Bangi) yg suruh aku buatkan untuk adik dia si Chik. Pucuk betik tumbuk , perah amik air. Pastuh suruh pesakit denggi minum.

ErkKKksss....Chik beritau aku semalam ...PAHIT GILER !!!

hehehehehe! Sorry Chik ! aku tak sanggup buat. Aku belikan jer kat Chow Kit pastuh suruh Bibik ko buat.

Cepat2 lah sihat! Aku sedih betul bila g umah ko , ko takder! Rasa nak nangis tengok depan PC takder orang!

he he he! Syahdu tau!

14 comments:

pB said...
This comment has been removed by a blog administrator.
pB said...

Salam


pB pun baru lepas kena demam denggi nie.
Tapi dua hari jer dok spital.

Jenuh dok minum 100+ .
Bila demam , baru merasa makan ketam.

Hi hi hi

mama mya said...

semoga cepat sembuh!!

takut betul dengar kes denggi nie.. psstt saya link awak yer :)

Kak Nora said...

Vimmy,
Mana ada ubat manis? Macam mana nak hapuskan nyamuk ni, spray-spray pun dia pengsan kemudian segar semula. Satu hal pula bila dia flat tu, kena picit satu persatu. Munta dilindungi Allah SWT.

sya said...

Alhamdullilah kami sekeluarga sihat.. walaupun kat kawasan perumahan ni penuh ngan banner "kawasan anda kawasan denggi"..

Sup ketam sedap.. kak sya dulu masa kekecik tiap kali bapak bawa balik ketam (which is very rare) masakan yg mak akan masak adalah sup ketam.

Neeza Shahril said...

itu ke petua untuk demam denggi? makan sup ketam? bagus tu.. kat sini ketam murah sangat.. 5 Riyal aje sekelo.. tapi idok le teman ndok sakit tu iye... hehehh..

sWeEtdARLinG said...

iskkk dah maii balik dah musim dia.. aritu senyap kejap

vy said...

Nak makan ketam kena budget tinggi!!
hehehehehe
kalo seisi keluarga mau dekat rm50.
kalo makan kedai rm 100 kot

tapi kalo dah kena denggi.....
mahal camner pun ..kena gak beli
hehehehe
ada peluang makan sup ketam sepanjang minggu!!

Mak Su said...

kaum bapa yg ramai? kena gigit kat padang bola ker?

Chekgu BaniHassim said...

2 demam berturut2??
jenuh...mmg jenuh...
mintak simpang...

mother of two said...

uiii.. ramai tu yg kena. fuhh nasib kat sini tarak longkang..tarak longkang tarak chinkuya n dengi. apa2 semoga cepat sembuh.

en_me said...

moga cepat sembuh.. hi akak ittewww.. salam dr me dikejauhannns

amieysa said...

ya betul... cuba minum air daun atau pucuk betik yg. di'blender'... isyaAllah mujarab.

zareda said...

zar pun lepas raya cina tu demam teruk anak beranak dekat dua minggu. cuma tak suspek denggi atau chikungnya jer..

Sakit ni khilaf kepada dosa dosa kecil.. sabar..