22 May, 2009

aku - insulin humulin R humulin N


tukar insulin lagi
dari yg paling power ..LISPRO
tukar ke MIXTARD , pastuh skrg patah balik to ANTRAPID
benci betoi laaaaa
nak buat camner ..HUKM jer yg mampu bagi aku LISPRO
hospital ampang plak cakap ..tak mampu lagi..mahal giler
2-3 tahun lagi pun tak tau dapat ke tak
tapi nama aku dalam senarai atas sekali untuk LISPRO
bercampur aduk la insulin dalam badan aku
makin teruklah aku nak adjust insulin hari hari

sekarang aku kena cucuk 4 kali sehari + glucophage
kena check darah ..TETAP 4 kali sehari jugak
kos alatan nak check darah pun dah dalam rm10 sehari lebih kurang

insulin mmg akan menggemukkan aku
tapi aku tau GLUCOPHAGE bleh menguruskan aku jugak
makin buruklah perot aku dgn tanda tanda cucukan jarum jarum itu

masa kena BASUH kaw kaw dengan doktor kat spital ampang
aku INSAF seketika
mesti cucuk INSULIN tanpa henti
mesti mesti mesti
aku angguk jer sambil nangis (mmg aku nangis)
sedih tau kena maki.......
sebab dia cakap kalo aku kena attack kat jantung
aku bleh terus MATI
gula terlalu tinggi
jantung aku kompom akan kena atack bebila jer dari sekarang
dengan level kolesterol aku 6.9...aku calon terbaik untuk sakit jantung tteiba katanya


tapi
aku pendamkan jer yg ini............
kos jarum insulin sehari 4kali doktor suruh tukar rm2.00
campur cost jarum check darah
campur cost swab 4 keping
campur cost stripe darah
adoiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
kena g Baitulmal ni mintak bantuan
tak pun aku kena makan beskot hari hari anak beranak
kena jual kompiter
kena potong line astro
x payah bayo bil broadband
jual keta

lahaiii lahaiiii nasib aku si kencing manis!!!

13 comments:

Anonymous said...

sabar ye vy.. mungkin ada hikmah di sebalik kesusahan awak tu ..
Saya sekeluarga doa kan yang terbaik untuk vy ..Semoga panjang umur dan sihat serta di limpahi rezeki insyalllah ...

cybermummy

Kujie said...

tiap orang diduga dgn berbagai2...

syukur masih ada lagi cara utk mengubati/ mengurangi

AZANI said...

vy:semoga Allah beri kekuatan dan kesabaran pada anda mengharungi dugaan.

Kak Nora said...

Banyak bersabar, berdoa dan ikut nasihat doktor. Ingat anak-anak dan yang tersayang.

joegrimjow said...

oses amek duit d baitulmal rumit
lalala~

en_me said...

sakit kronik tewww..

watie said...

salam...

harap tabah menghadapi dugaan ini..

PINATBATE said...

Yakinlah dengan pertolongan Allah..mudah-mudahan terus tabah..

pB said...

Allah menguji hambaNya mengikut kemampuan hambaNya ...

sabarlah

kiranya redha , insyaallah , byk pahala tuuu

Anonymous said...

mintak la tukar ke HKL. insulin free aje.

Uncle said...

InsyAllah akan baik. Sentiasa ingat pada Allah dan bersembahyang dan berdoa..Uncle selalu doakan..

haji muda said...

salam
Bila Allah sayang, maka Allah akan uji. Amalkan tips lepas subuh yg saya beri tu. Nanti saya bagi lagi satu ayat zikir..

Jentayu said...

Kak Vy,
bersabarlah ye...Semoga kak Vy terus tabah