01 May, 2011

Gelandangan aka Homeless

1 may 2011 - 12am - 4am


sebelum bergerak. isi perut dulu.





sorry yer. gambar semua tanpa flash





dlm kepenatan seharian kt Pesta Buku PWTC
aku sempat rehatkan badan sekejap jer
10pm terus gerak tempat berkumpul depan Swiss Garden Jln Pudu
aku seisi keluarga start join mengagihkan makanan kpd golongan HOMELESS di sekitar KL 
join Reach Out Malaysia (http://reachoutmal.blogspot.com)
Kelab Anak Jati Perak Darul Ridzuan
JAWI Bahagian Dakwah
Persatuan Ulama Malaysia WP
Chef2 drpd Hotel Hilton PJ 


briefing dari Peter ( Reach Out) mmg sangat2 berguna 
no flash from camera
jgn kejutkan yg tgh tidur
bersembang seketika kalo yg tak tidur
hati2 jgn sentuh barang (takut ada jarum)
jgn bising and tunggu Peter keluar dr kereta baru join
jgn bagi duit n jgn bergerak sensorang

(kredit to ReachOutMalaysia)


and for info semua 
Peter Nicoll ni omputih n kahwin ngan Malaysian
ISLAM
kagum aku dgn dia 
seminggu ReachOut bagi makan hampir beberapa ratus HOMELSS sekitar KL
dana dari sumbangan BANK2 Bdn Korporat n ada juga org persorangan
85% gelandangan ni ISLAM n MELAYU
bkn MAT PET sahaja...ramai warga emas tau


sangat2 terkejut dgn cara hidup Homeless ni
ramai warga tua lelaki dan aku menangis tgk keadaan dorang
sebaya mcm arwah abah.......dan ada yg sangat sangat tidak sihat
mana family dorang yer ???
dan aku cuba bayangkan kalo pakcik2 ni adalah kaum keluarga aku

Jln Pudu ..Kotaraya...Bangkok Bank ...Masjid Negara...area Masjid India
itu target yg sangat sangat popular
mcm treasure hunt ..cari dan mencari dicelah2 bangunan..pokok..longkang

sedih sangat2
bayangkan kita bertahun2 tidur mcm tu
lapik kotak2..takder selimut
dorang dah mcm jadi keluarga besar sesama dorang
sama2 tidor waktu dan bila siang hilang dari port tuh

masa letak makanan pun
sangat2 berhati2 dan pelan2
semua tgh tidur dan ada yang terjaga masa letak makanan
terus ucap TERIMA KASIH
and ada yg terus jamah makanan masa tuh jugak

Peter sangat2 dikenali dikalangan homeless ni
ada yg terus senyum gembira bila nampak Peter sampai
yg memeluk pun ada
sanggup ? BAU dan keadaan meraka ?

anak anak aku terdiam sepanjang perjalanan
INSAF seketika agaknya
hilang mengatuk...semua terdiam
terkejut dan sangat2 sedih
dalam keindahan bandaraya  Kuala Lumpur
ada cerita cerita sedih didalamnya

back to homeless story
ada satu PAKCIK MELAYU ni kat depan Puduraya
dia duduk dikelilingi ubat nyamuk
dah 2 tahun kat situ
sedih aku bila dia cakap ada tak org nak bawak dia balik
dah lama tak tidur baring
Ya Allah..........

agihan makanan by NGO's ni ramai
ada yg NGO's bkn islam pun sama sama bagi
tapi...oh tuhan
makanan gred C !
ada yg tak HALAL
roti dah nak expired

alhamdulillah ..makanan dari Reach Out mmg dorang terima
mmg dorang ni gelandangan
tapi ada jugak hati dan perasaan
makanan nk bg tapi mcm makanan kucing
dorang memilih sbb masih lagi berpegang pada batas agama
kesihatan dan macam macam lagi

insyallah
aku nak join seberapa kerap yg boleh
dapat sebulan 2 kali outing mcm ni pun alhamdulillah

sesapa yg rasa nak join outing ni
Isnin 9pm - depan bus stop Pasar Seni KL
Sabtu mlm minggu 12am- kumpul dpn Restoran Al Wira dpn Swiss Garden Hotel
Jumaat - Masjid India KL

buang masa ???
no no no
renung2kanlah ...buka minda ...buka hati




3 comments:

hani@debumelukut said...

you r doing the right thing. jarang yg sanggup turun padang begini..

zino said...

gabus nya memberi khidmat bakti... macam mana nak joint tu..

Mieza said...

hye...nk tau..krng still wt outing lg ke???