28 July, 2008

moyang 4 april 1928


moyang sakit tak ok lagi. sekarang aku dah 3 minggu pakaikan moyang lampin pakai buang. sekarang jugak aku dah semakin ok dlm bab pengurusan moyang mandi n makan.  dah kurang penat sebab tak payah mop lantai 5-6 kali sehari. yg seminggu tuh aku tak terfikir pasal nak pakaikan lampin.s okencing n berak moyang banyak menitik2 atas lantai.anak2 menjerit2 sambil ketawa.dan aku rasa sure mengecikkan hati moyang! 

sekarang moyang baring dan hanya bangun berdiri bila aku nak paksa dia mandi sehari 2 kali. dan aku seakrang cuba nak fikirkan cara terbaik utk dia solat. nak tukar lampin 5 kali sehari ? erkkk !! nak pastikan dia dlm keadaan bebetul bersih. fuhhh..kena menuntut ilmu ni. moyang masih waras ...so dia boleh solat actually.

mmg aku penat dgn 4 anak nak diuruskan.yg sulung degil dan lambat bila kena suruh , yg gemok kuat makan , yg kurus bising suka menyanyi  , yg kenit suka menyepah secara seriously! letih mmg meletihkan hari2. tapi aku dah tekad nekad...aku nak kumpul bekalan aku banyak2 sebelum aku mati. aku nak bawak bekalan banyak2. so aku kena selalu ingatkan diri aku supaya jgn MENGELUH !! 

2 comments:

saya said...

samalah kita..opah sya pon sakit juga lagi worst sebab memang tak boleh bangun lansung dan mmg dah bertahun guna pampers..

Superb GURU BaniHassim said...

Sabar kak, bukan senang nk uruskan org tue nih...

Saye pun harap saye ade kesabaran mcm akak...
Dorg ni pon kalau bulih nak buat sume bende sendri, tapi kudrat dah xde...

Entah macamane mak saye bile dah tue nanti agaknye... :$