13 September, 2008

HUKM vs HKL


VS


semalam aku pegi HUKM. buat rayuan yg paling merayu punya. aku nak transfer file dari HUKM to Hospital Ampang or HKL. sampai rasa nak menangis aku merayu kat Ketua Jururawat Klinik Endokrine tuh. Antara sebab2 aku yg logik ialah 

  • aku dah tak kerja & tak mampu nak bayar bil yg sure beribu kalo aku kena admitted ICU bebila nanti.
  • bil yg tertunggak bayar ansur2 ada dalam rm5ribu lebih lagi.
  • aku tak nak menyusahkan kaum keluarga aku kena cari duit utk aku bila aku sakit nanti.
  • aku nak kurangkan bayar amik ubat n monthly check up. aku rasa SUSU anak2 aku lebih penting dari aku bayar untuk medical check up.

Isnin minggu depan baru aku tahu apa keputusan dorang. Sblm tuh pepagi aku pegi jumpa Dr Mohd Shariff kat Klinik Warga Kg Pandan. Aku cerita semua story pasal sakit aku. Dia agak TERPERANJAT dgn summary sakit aku.And dia cakap terpaksa REJECT untuk amik aku jadi patient Klinik Kg Pandan. Sebab2 utama ialah dia cakap aku bukan ada DIABETIS jer , aku ada FATTY LIVER , HIGH CHOLESTROL, HEPATITIS. What a shock !! Aku tau tapi aku ingat masa aku kena DKA tuh jer. pastuh dia cakap sebab aku ada history DKA , aku sure akan kena lagi ANYTIME.

Sedih giler aku. Ingat nak JIMAT kos ubat2 aku demi anak2. HUKM plak cakap kena BINCANG dulu sebelum release aku. Aku tak nak hal2 sakit aku menyusahkan org2 sekeliling aku. Kalau aku masuk hospital penuh under kerajaan at least bil spital aku tak beribu2. Dulu aku g HUKM sebab pasal aku nak anak. So aku g under Prof Hashim Omar , Gynae kesayangan aku. Skrg aku dah tak akan mengandong lagi , aku just kena fokus pada sakit aku jer. 

Aku berdebar nak tunggu Isnin ni. Dapat pelepasan atau tidak. Aku bukan kedekut utk medication sendiri tapi mmg aku n hubby tak akan mampu nak tanggung bil beribu2 mcm dedulu. Sebab kalo aku kena attack lagi, dan admitted HUKM, bil aku sure beribu2 sekali masuk. Aku kesian hubby aku. Duit simpanan utk sekolah anak2 dan emergency yg lebih penting dari utk aku. Biarlah aku dok spital kerajaan, sama je treatment nya. Aku lebih rela duit yg ada tu utk anak2. Aku takpe. Tak lama pun hayat aku dgn penyakit yg berderet2 ni. 

Yg aku heran tuh HUKM cuma bg aku ubat utk kencing manis je. Yg FATTY LIVER , HEPATITIS , KOLESTEROL tak der plak bg apa2. Pastuh masa aku discharged spital ari tuh tak explain kat aku pun senarai2 penyakit aku. Hampeh tul Dr Shiraz. Yerlah dia pun doktor pelatih jer masa tuh. Yg heran gak tuh , takkan laaa dia SIMPATI kat aku takut aku stress sampai tak nak terus terang dgn aku. Aku plak selama ni tau sesikit tapi tak tau plak akan jadi KRONIK satu hari nanti.

Opsss...dan yg paling best dalam summary aku tuh ,  aku ada kena refer PSIKITARI.Isskk camner spell pun aku tak ingat! Sebab aku ada TEKANAN JIWA or PERASAAN. Sebab dorang siasat kenapa aku kena DKA.ChefFarid g citer aku tak injek INSULIN. pastuh pjg plak citer dia , ckp aku baru kehilangan mak mertua , abah kandung & nenek. Baru renti kerja , takada maid. jaga anak 4 org. Fuhhhhhhh....mmg patutlah aku kena refer pakar sakit jiwa!! Lagi la Klinik Kg Pandan tuh takut nak amik kes aku. Aku cakap kat doktor kalau aku gila takkan laa aku bleh maintain lagi jaga anak2 aku. Masa interview ngan pakar sakit jiwa kat HUKM aku dah rasa nak tergelak sensorang! hahahaha. Lagi la aku dok wad gila plak nanti.Isskkkk..aku normal lagi ni.  

Kesian anak2 aku .............

2 comments:

Yatie said...

whatever it is, saya doakan semoga vimmy and family dpt bersabar and tabah menghadapi dugaan Allah yg satu ini .. semoga diberikan kekuatan dan semangat buat vimmi utk meneruskan kehidupan ini .. Amin.

DatinDiaries said...

sabar utk menghadapi setiap dugaan yg bakal berlaku ye....dan saya turut simpati dgn luahan u .....semoga lebih tabah