09 September, 2008

keja keja aku

Ayamas Golden Roaster


lepas kuar UiTM aku keja Syuen Hotel Ipoh jadik Kitchen Helper jer kat Malay Kitchen. Lepas tuh lari KL keja kat SuCasa Hotel Apartment Jln Ampang jadi Maintenance Secretary naik pangkat Business Centre Supervisor. Pastuh guest curik aku masuk kerja kat Servcorp Business Centre Jln Ampang. Masa kat Business Centre ni aku kena curik lagi dgn client Servcorp masuk kat Newbridge Networks Corporation, hq kat HK & Canada. Masa keja kat Newbridge tahun 1996 gaji aku mmg byk gile. 3 bln sekali aku kena g HongKong & Singapore.Padahal keja Sales Support Administrator je. Bonus 3 bulan sekali gak.Aku jaga country manager n engineer yg buat projek kat KLIA.

Tahun 1999 aku renti sebab dapat VSS. Company kena beli dgn Alcatel.Aku amik jerlah 20ribu lebih.Setahun dok berpoya2 tak keja.Cuba buat anak , tak ada rezeki.Tahun 2000 aku apply kerja kuli jer kat AYAMAS. G interview dapat jadik Asst Manager. Lepas 3 bulan aku tetiba naik pangkat jadi Store InCharge. Gaji separuh dari gaji Newbridge. Sebab aku dah biasa keja ngan omputih & org2 cina , aku terror gile buat bisnes. hahaha! Dari Ayamas Kelana Jaya , TTDI, Ayamas Pasar Rakyat, Kg Pandan,TamanPertama Cheras & Taman Kosas.Semua aku dok meround. Sales aku mmg naik. Aku jahat sikit. Aku offer service yg Ayamas tak nak offer kat customer. Aku marinate ayam bbq utk customer.So sos2 yg ada kat Ayamas kau jual sekali. Tapi kepandaian aku menaikkan sales kat Ayamas menjadi bahan umpatan. Manager lelama yg dah belas tahun keja Ayamas rupanya mengumpat aku. Katanya aku bela HANTU RAYA.Sebab tuh sales semua kedai yg aku pegi sure naik gegila. Panassssssssss! 

Tahun 2005 aku dapat offer bukak kedai King Pie. Francais dari South Africa. Boss tak ada base F&B. So bukak kedai dan memacam hal lagi aku dah macam jadi Operation Manager. Aku jaga One Utama. Letih nak mati keja King Pir. gaji mmg best! tapi boss anak beranak menyebok lebih. Cakap pandai. tapi kerja tak reti. Yerlah JUTAWAN! Tahun 2007 aku gugur 2 kali keja King Pie. Kat One Utama plak tuh. Pastuh aku termengandung lagi, aku renti kerja and boss aku murah hati bg aku 2bln bonus sebab aku rajin. hahaha! padan muker dia banyak sangat cakap , anak beranak pun renti kerja king pie, yg tinggal CEO iaitu BAPAK dia jer yg terpaksa teruskan jugak bisnes King Pie. sekarang King Pie kat Pavillion , KLCC and One Utama. 

Sekarang aku concentrate buat catering masak bawah 500pax. Aku buat dgn Chik & Farah.Dedua ada kepakaran memasing. ChefFarid bab masak memasak. Kalo 500 pax keatas , terpaksa panggil chef2 kawan2 yg bersepah2 kat merata hotel kat KL ni dtg tlg. Aku rasa lagi bahagia dan ceria bila cari makan camni. Tak ada stress , tak ada org control aku dan aku tak control org! hehehe! aku kan manager yg GARANG! tapi aku tokei kedai yg baik kat semua customer aku.

bebahagia dan bergembira dok rumah walaupun tak ada gaji & dah tak mcm dulu2. Hidup serba sederhana dan sangat2 sederhana. aku tenang sekarang.

2 comments:

Am said...

Pertama tama Am tertanya-tanya blog siapa ni, macam pernah kenal tuan punyanya hehehe

Wah hebat kerja u dulu ya tapi memang benar kerja yang bagus tak menjaminkan ketenangan pada kita....

saya said...

wahh..bestnya banyak pengalaman kerja. gaji kow2 lak tu. hahhaa.. haa.. dah concentrate masak 500pax tu nanti esok2 saya kenduri pggl v.m je la ye. huhu.. (sure discount byk2 nih)