23 October, 2008

panggilan haji telah tiba lagi..


Papa mentua ku .. Mustafha Mohd Ali dengan anak2 bujang yg setia menemani bila cuti skool. Yg bongsu sanggup tak g memana lepas SPM demi papa terchenta!

Alhamdulillah Alhamdulillah Alhamdulillah

Pak mentua aku dah dapat surat confirmation dari Tabung Haji. Seminggu sblm tuh aku dah korek2 dari TH via mak alang kedah, papa terbang 1/11/08 KLIA. So dapat surat ni bertambahlah kekuatan information yg tak sah tuh.

Sepatutnya pak mentua aku g last year, tapi sebab mama cheffarid dah diagnos kanser usus level 4 , so jemputan dari Allah terpaksa ditangguhkan. Tak ada rezeki mama nak g sana. Pastuh lepas mama meninggal , papa buat rayuan balik nak pergi jugak the same year. Tapi tak dapat. Awal January 2008 , tabung haji called beritau rayuan nak pergi dapat tapi utk 2008.

Bak kata Prof MKI dalam buku dia Travelog Haji , kad jemputan dari ALLAH. So mmg dari awal tahun , papa dah siap segala. Beg dan brg2 dari cheffarid semua aku bagi kat papa. Yerlah anak dia dah 2-3 kali g Mekah , brg2 tuh pun mama&papa yg byk belikan dulu. Segala brg yg dh mmg dlm beg utk g Mekah , hand over jer kat papa. So papa tak payah banyak kuar duit nak beli brg.

Sebenarnya...sejak cheffarid selalu sgt g mekah memasak cum buat haji , papa dia yg org dok panggil pak aji. Padahal yg g selalu anak dia , bapaknya plak yg dpt tittle. Yerlah ..laki aku ...pakai seluar pendek lagi kalo blk kg. Sejak mama dah tak ada , lagi laaaaa cheffarid dok merayau keliling sg siput ngan seluar pendek je. Tak der langsung ciri2 pak aji pakai kopiah...hahahahaha! Yg berkopiah sepjg masa Papa jer tanpa tittle haji. So sekarang , aminnn...asyik2 org panggil pak aji...dah dapat nak g buat haji. Alhamdulillah.

Aku tau , papa sedih dan sayu. Mama tak dapat g dgn dia. Dan aku juga tau , lepas solat subuh kat masjid , rutin papa g pusara mama hari2. Tapi semua anak2 buat tak tau je, malas nak tanya. Biarlah papa melayan rindunya pada mama.

Buku Prof MKI Travelog Haji dah selamat sampai kat Papa. Aku pos express secepat yg mungkin. Aku nak papa baca semua pengalaman Prof MKI. Aku pun ntah dah berapa kali ulang baca Travelog Haji. Tak sabar nak tggu Travelog Dakwah pulak.

Untuk Papa ..

Selamat mengerjakan fardhu haji....

Al Fatihah untuk Mama.....

Daddy ....mummy tau DD pun rindukan MAMA ....mcm mummy rindukan Abah ...Al fatihah..

6 comments:

xiiinam751, musafir denganMu said...

Alhamdulillah...semoga ayahanda sihat di sana dan mendapat haji yang mabrur...

Adik ckLah dan isterinya akan bertolak tengah malam 30 November. Ini kali ke empat bagi dia. Tapi 3 tahun berturut2 sebelumnya dia menunaikan haji sambil bertugas sebagai Doktor yang merawatjemaah haji Malaysia

@LiYaNNuaR said...

Alhamdulillah... iringkan doa utk sya, boleh??? semoga sya dikurniakan cahayamata... amin!

vimmiyasmin said...

Cikgu
Insyalah. Suami saya masak kat Mekah.2 tahun ni rehat sekejap.Tahun depan kot terbang balik.

@LiYaNNuaR
Insyallah.Saya pun doakan jugak! Sabar tau.Saya pun dulu 5 tahun tak ada anak.

Lily.Lulu said...

Alhamdulillah .. rezeki tuh ..

kak .. awat la tulisan comey bebeno .. macam semut la !

beso kan la skit
x puasa baca
:P

alang said...

Oh baru saya perasan, format baru rupanya.Very cool and neat

hazlin said...

yasmin,
wah, dah tukar rumah baru. cantik.

bila pulak giliran saya nak g Mekah. Teringin benor rasanya...