16 February, 2009

sayur apa ni? Hadiah 5 ikat utk jawapan anda!!




ini sayur terbaru kesukaan aku. aku geram betoi tengok kesegaran sayur ni. rasa nak geget2 masa tuh jugak. seikat rm1.00 je. aku yg tamak haloba dan bercita2 kununnya nak jadi VEGE , beli sampe 2 ikat. Yerlah dpd aku beli Apam Balik or carrot cake tuh kan , baik aku beli sayur mayur.

aku masak cam buat kangkung belacan. Opsss....ikan bilis habisss daaa! Aku terpaksa makan daging sket campur sayur ni. So aku pun menghirislah sayur dengan gembiranya. Sebab aku tau akan kesedapan sayur ni bila dimakan bersama2 dengan daging fresh yg lembut and byk khasiat!! wakakakkakakakakaaka!

Sesapa tau apa nama sayur ni? Aku belanja sayur ni 5 ikat bersamaan dengan rm5.00. Self pick up yer! he he he

Untuk minggu ni ..dah 3 kali aku borong beli sayur ni. tadi aku belasah beli 4 ikat and telah berjaya digoreng oleh Bibik si Chikd dengan GAGALnya! UwaAAaaAaaaAa! Berliter liter air dia curah dalam kuali! Nak nanges aku ngan Chik tadi. Tgk gambo kat atas tuh, aku goreng kering jer. Dan rapuh! Yg aku ngan Chik maka ntadi ...dah lembek and penuh kuah!! WaAAAaaaaAAaaA!

Apa nak buat ..TELAN jerlah. X guna membebel sebab Bibik cakap ....SAYUR tuh yg KELUARkan AIR YG BERLITER LITER tuh!

20 comments:

Tijah said...

sayur apa ni kak? tak penah jumper lak kat pasar...

vimmiyasmin said...

Tijah

tuh yg bagi soklan tuh.
sapa dapat jawap ..hehehehhe
dapat 5 ikat sayur ni PERCUMA !!

gegegegeggegegegegeggege!!

Zareda Norman said...

macam selalu jumpa sayur ni.. tapi nggal tahu nama..

zar pun suka makan sayur sekarang.. nak nak kalau dapat goreng sayur campur dengan minyak zaitun.. sedap, lemak lain jer rasa..

Alinlai said...

ohhh sayur ni, selalu makan tapi tak tau nama... :)

vimmiyasmin said...

Salam all

iskk iskk
x ada pemenang lagi ni!
nak kena g pasar laa nampaknya nak tanya nyonya nyonya kat pasar tuh!

hehehe!

Neeza Shahril said...

memang tak tahu.. kat sini pun takde. tapi memang nampak sedap..
neeza memang suka sayur hijau2 ni.. heheh..
sawi cina kot hahaha!! pepandai aje..

kakpiah said...

sayor apa nih? nampak cam sodap yoo..

Anonymous said...

swiss chard. family of sawi.. lembut kalau muda bila dah tua daun still ok but tangkai kena masak lama. family swiss chard ada purple, yellow, orange stalk.
in japanese restaurant they use the smaller version family.
the leaf varies from small to lebar.. tengok soil n well maintain.
in west ie euro/uk region mereka potong stalk. jadi they can continue producing the leaf.
japanese masak dgn shabu shabu.
org putih blanch je or sautee /goreng.
but best quick fry with udg kering/ikan bilis tumbuk, crack some black peppers kalau nak berkuah sikit. atau tumis dgn bawang putih je.


so can i have tempoyak and ikan keli instead of five ikat?

Anonymous said...

swiss chard. family of sawi.. lembut kalau muda bila dah tua daun still ok but tangkai kena masak lama. family swiss chard ada purple, yellow, orange stalk.
in japanese restaurant they use the smaller version family.
the leaf varies from small to lebar.. tengok soil n well maintain.
in west ie euro/uk region mereka potong stalk. jadi they can continue producing the leaf.
japanese masak dgn shabu shabu.
org putih blanch je or sautee /goreng.
but best quick fry with udg kering/ikan bilis tumbuk, crack some black peppers kalau nak berkuah sikit. atau tumis dgn bawang putih je.


so can i have tempoyak and ikan keli instead of five ikat?

Anonymous said...

-sambungan:

sebab tu mereka jual tak berakar as the plant keep producing new stalk. kalau petik selalu daun tak lebar besar. kalau dibiarkan akan lagi besar daunnya.
easy to grow sometimes known as green spinach.. but had grown this before the benih came from greeen swiss chard.
'Space' - dark green spinach for spring or autumn sowing tapi it survive over 11/2 year.survived all weather but need maintenace water ,some baja... but the rest idup sendiri..esp kalau idup kat tanah. kalau dlm container kena siram..

http://www.bbc.co.uk/gardening/basics/techniques/growfruitandveg_growingspinachchardandbeet2.shtml

vimmiyasmin said...

Dear Anonymous

hahahahhahhaha! Claim hadiah lain pulak!!!

Boleh boleh!!

Keli fresh and tempoyak semangkok!!
Daun kesum seikat!!

Bila nak ??

Message saya !!

TQ so much for all the INFO!!

muahhhs muahssss

benludin said...

bukan seaweed ke?

Tijah said...

swiss chard. haa..saya nak jawab tu la tadi. dah taip dah tapi bila nak publish komen tiba2 cam hang plak.

*hehehehe...

Neeza Shahril said...

pes taim dengar swiss chard.. ala ala swiss cash je hehehe...

Anonymous said...

no hal...nanti claim keli tempoyak..

Anonymous said...

satu lagi daun dia basuhg bersih boleh buat makan mentah, makan macam ulam atau buat salad dressing olive oil dgn balsamic vinegar atau peanut oil dgn balsamc vinegar black pepper, addtnl dry tomatoes/ kismis.

Anonymous said...

fusion salad at japanese restaurnt n supermakkt outlet http://japanesefood.about.com/library/pictures/blgomaae.htm

Ajzie said...

LEbih kurang mcm sayur pahit.. Entah nama betul kak azi tak tahu... tp kalau kat kedai sayur tuh.. org2 tya.. hari ini sayur pahit ada tak?. Kak Azi tya juga pahit ker sayur tuh.. depa ckp idak........Konpius kenapa mereka panggil sayur pahit.... Kak Azi lum pernah beli pung...... hihii

Anonymous said...

sawi pahit lain version dan daun dia macam sawi hijau. sawit dm gambar tu rasa tak pahit.. makan mentah daunnya ok.. buat salad. kat sini org buat juice masukkan sayur tu..
sawi pahit masak asam rebus ikan bilis sedap. mak saya slalu tanam.

vimmiyasmin said...

Salam all

mak aiii !! Hangat giler perbincangan pasal sayur.

Tadi g pasar , makcik tuh cakap dorang panggil sayur ni Sayur Raja.
dalam bahasa melayu la.

Betul ke ??