01 March, 2009

berleter ..pok pek pok pek


berleter
menceceh
membebel
pok pek pok pek pok pek ......

aku salah satu isteri/wanita/mak/kakak/kakak ipar/mak long/anak yg mmg gemar berleter. Aku akui. Kalo tak berleter macam tak puashati. Tak boleh nak pendam dalam hati. Nanti jadi kanser hati. Kalo masa berleter ada yg melawan bleh tetiba kena strok plak!!

Tapi leteran aku dalam rumah jerlah setakat ni. Dedulu aku selalu berleter kat staff2 aku! Dari Ayamas sampailah staff kat King Pie. Tapi ...nasib baik tau! Staff aku selalunya semua budak2 lelaki yg BRUTAL. Tahan kena leteran!

Baik kalo berleter untuk kebaikan. Untuk bagi hidayat! Berleter sebab nafsu marah mmglah tak baik untuk kesihatan! Berleter lelebih boleh buat orang benci. Jangan berleter sampai orang dah nak rasa muntah.

Aku amat bernasib baik sebab kalo aku berleter...anak2 and cheffarid sabar jer. So aku cecepat coolkan diri aku secepat mungkin. Berleter ada sebab! Aku akan start berleter bila aku rasa apa yg salah kena dibetulkan. sejak dok rumah ni , lagi laa banyak dosa berleter aku kat seisi keluarga. Sebab tuh kena selalu sejukkan seluruh badan bila rasa2 nak berleter tuh!

Sekarang anak2 dah pandai. Kalo aku dah start menceceh , semua lari masuk bilik. Kalo cheffarid plak , tetiba jer hilang g tandas or buat2 kemas dapur. Dalam kereta kalo aku dah berleter , semua tak bleh lari memana!! hahahaha

Tapi itulah kan ....dah makin tua makin kuat plak berleter ni! Makin besar anak2 makin omeh mulut aku ni!

Aku dengar kat WHI TV3 tadi , ustazah tuh dok berleter laa kan , kenkadang LETERAN ni boleh sebabkan dosa2 kita makin makin bertambah hebat!

Fikir fikirkan lah kengkawan semua.

10 comments:

Neeza Shahril said...

cam sama je kita ni...
dalam ruma ni neeza paling kuat berleter.. kalau dak bercakap, tak reti nak stop
sampaikan semua orang lari hehehehh...
tapi takpe, hatiku rasa puas hahaha!!!

Tirana said...

Vimmy,

kadang-kadang tak sedar rupanya kita tengah berleter..hehehe

Chekgu BaniHassim said...

teruskan membebel kak...
kalau akak tak membebel, nnti sunyi pulak rumah akak...

org yg kurang membebel ni, kalau tak membebel dgn mulut, dier akan membebel dgn tangan ke, kaki ke...
lagi bahaye...

dan pastikan membebel tu tak lebih 10k patah perkataan sehari ye...
huhu

Kak Nora said...

Vimmy,
Saya tak sukalah leteren ini. Sakit telinga. Pesan saya pada budak-budak kat rumah ni atau masa di sekolah dulu, kalau tak suka dengar leteran, better behave.

Tijah said...

hahaha. seb baik aku x sket berleter kak...

PINATBATE said...

Vimmy..

Berleter tu senaman mulut..baik utk kesihatan...awet muda..

pB said...

heran gak tau

apasal pa heran

mana tak heran , padahal kita ni dok berleter benda sama jer hari hari

depa tu tak boring kena dengaq benda sama jer ??????

~Cinta Cukulet~ said...

bila mak berleter tadah telinga je huhuhu

Vimmi Yasmin said...

salam all

berleter mmg best!
tapi bila kenkadang tengah berleter tuh , terPK kejap ..
alamakk ! siannya !

hahahahaha

aNIe said...

Vimmi...akak pun kuat berleter...sesekali je...tapi kalau tgh hot le...kalau tgh cool...suka menyakat...