07 April, 2009

jiwa halus

ntah kenapa aku sekarang semakin sensitif. jiwa aku macam nipis je. apa apa hal yg remeh temeh , aku mudah nak cengeng. tiba tiba dada aku berombak laju dan rasanya masa tuh terus nak nangis. airmata tergenang dan hidung aku panas.

naper ye ? nak kata aku ni pelembut tak juga. semua tau betapa garangnya aku. dgn ex staff / anak anak / adik beradik / cheffarid! hehehe!

rasanya sejak menjak dok rumah ni ....aku rasa aku kecik sangat. rasa cam segan kat manusia2 lain yg keluar bekerja. segan kat orang yg ada income tetap tiap bulan. Walaupun aku dok rumah celik IT, dok depan PC berbelas2 jam sehari, tapi aku masih dapat rasakan betapa besarnya jurang antara aku ngan org org kat luar sana yg bekerja.

aku pun bekerja jugak sebenarnya. Tapi aku bekerja sensorang. Aku g audit merata tempat tiap minggu. Aku buat catering kenkadang. Aku lepak ngan makcik makcik kat surau rumah aku ni. Aktiviti sosial aku tetap berjalan seperti biasa. Dan mungkin bertambah baik dari aku kerja dulu.

Tapi ...entahlahh

Kenkadang sedih betul. Aku tak pernah dengki dengan rezeki orang lain. Tak pernah sedetik pun menyampah dengan kepakaran orang lain. Aku masih boleh hidup gembira dengan apa yg aku ada. Walaupun tak semewah mana. Tapi kenkadang aku macam rasa diri aku diperlekehkan. Diketawakan secara terang terang. Dikerdilkan aku sekecik keciknya.

Mungkin sebab hati aku banyak lemak kot. Kolesterol aku tinggi kot. So effect semua rasa sayu pilu dalam hati aku. Mungkin aku jer yg perasan diri aku dipermainkan.

Sebab tuh aku kenkadang lebih suka menyendiri je dok kat rumah ni dendiam. Time nak lepaking baru lepaking. Sebab semakin tenatnya badan aku menanggung segala sakit yg aku ada , semakin nipis hati aku nak menahan segala dugaan berkawan ni.

Ya Allah Ya Tuhanku...kuatkan hati ku ini. Sesungguhnya mungkin mereka tidak mengerti.

9 comments:

zino said...

agaknya lah banyak lemak... kena keluar jogging sesekali hehe

Zareda Norman said...

kenapa ni? letih lagi ka?

mari kita manjakan diri.. pi lah buat facial ker massage.. release tension sikit

aNIe said...

Vimmi...sepatutnya vimmi rasa bangga...orang lain kene bekerja lepas tu kene jaga rumah jaga anak...tapi kita tak perlu kerja...suka2 duduk rumah jaga anak...kadang2 kalau orang tanya akak...akak dgn bangga mengatakan akak 'fulltime housewife'...

Betul kata zar...pergilah ke mana2 spa...manjakan diri...release tensyen...jgn difikirkan sgt benda2 yang boleh membuat sensitif

Chekgu BaniHassim said...

mainan perasaan je kut...
akak bukan tak buat ape2 kat umah kan??
berbakti utk anak2 pun keje gak kan??
lagi besh abiskan mase ngn anak2 dan suami...

penuh kasih sayang...

Neeza Shahril said...

neeza rasa vimmy bertuah sangat..
ada husband pandai masak..
dan vimmy pun pandai masak
neeza jeles dengan vimmy sebab pandai masak..
mungkin itu boleh tenang kan vimmy sikit.. :)

istighfar bebanyak ya kawanku..

AZANI said...

saya rasa vy lebih dan teramat beruntung dari saya.saya nak juga buat bisnis sndiri tapi masak tak pandai.bila kita menghampiri pada Tuhan, Tuhan akan lebih rapat dengan kita.

Tijah said...

jom kita pegi genting kak...main rolerkoster...

Anonymous said...

Salam,

Saya selalu dengar keluhan mcm ni tp seriously lately saya rasa kerja akak2 surirumah lagi best drp kerja kat luar ni...ini pendapat sayalah kan...bg saya surirumah kerja dia 24 hours...lepas tu ada adhoclah, emergencylah..on call lah so bg saya surirumah lagi mulia...dan lagi satu saya rasa surirumah kat malaysia ni kena selalu adakan forum ke atau group ke utk elakkan diri rasa terpinggir...

Insya-allah kalu saya dpt buat phd nanti saya nak buat research pasal conflict suri rumah lak hehehhe....skrg ni thesis saya pasal working mother ngan work family conflict....ehhh sorry lalut lak....hehehe...apa2 pun kak mimi saya ni super mother...so jgn mcm ni..proud of yourself...saya pun kalu dah ada anak saya nak full time housewife lepas tu buat part time teaching hehehe...kejayaan suami dan anak2 bg saya yg paling penting...tp dlm masa yg sama saya tak akan ketinggalan dr segi mencari kepuasan saya sendiri....taik utk bekas ketua asrama saya ni hehehhe

Zie...

Anonymous said...

correction...

tabik spring utk bekas ketua asrama saya ni hehehhe

Zie...